Om Blekinge UPP i Blekinge Läns Tidning

Deras jobb är att skapa 40 jobb i nöjesindustrin

De ska få fler att jobba i upplevelseindustrin. Projektledare Camilla Bengtsson och coacherna som ska hjälpa kreatörer att starta eget eller få jobb i branschen Tobias Karlsson, Lisa Westerlund, Jessica Schifauer, Mattias Andersson och Hampus Schildfat.

Jobbet & Pengarna 2008-11-06 | Uppdaterad 2008-11-06

De ska få kreatörer att starta eget.
Målsättningen är att skapa 40 nya arbetstillfällen och 15 nya företag.

–Det finns massvis av människor inom den kreativa sektorn. Det ideella entreprenörskapet är stort, men få tar det vidare.Med rätt hjälp och stöd skulle de kunna utveckla det till ett verkligt avlönat arbete, säger projektledare Camilla Bengtsson.
Upplevelseindustrin har under de senaste åren haft en stadig tillväxt och i dag står den för nästan fem procent av Sveriges BNP, som är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten under ett år. Totalt sysselsätts 280000 personer i branschen.
–Människan konsumerar allt mer kultur och upplevelser i olika former och behoven att kommunicera, mötas och underhållas ökar. Upplevelseindustrin är i dag den fjärde största branschen i landet mätt i förädlingsvärde.
I Blekinge är det dock få som är sysselsatta inom musik, film och ung kommunikation. Detta vill nu projektet Blekinge Upp ändra på.
Projektet ska pågå i tre år och finansieras med totalt 13 miljoner kronor varav hälften kommer från EU:s strukturfonder för tillväxt och entreprenörskap.
Nyligen har Camilla Bengtsson anlitat tio personer på halvtid som ska fungera som coacher och bollplank åt intresserade kreatörer. Målgruppen är personer mellan 16 och 40 år. Det kan vara musiker, låtskrivare, arrangörer, filmskapare, manusförfattare och tekniker som är beredda att stå på egna ben.
–De kan vara arbetslösa eller sysselsatta inom andra områden eller studerande. Huvudsaken är att man vill åstadkomma något och bedriva verksamhet inom musik, film och ung kommunikation, säger Camilla Bengtsson.
Hon räknar med att ett par hundra personer på något sätt ska komma i kontakt med projektet. Slutresultatet ska dock bli 15 nya företag och att det skapas 40 nya arbetstillfällen inom upplevelseindustrin.
Projektet räknar med att kunna fånga upp en och annan som annars kanske kommer att lämna länet.
–Många som studerar på högskolan flyttar från länet när de avslutat sin utbildning. Detta kan vara ett sätt att ta tillvara på deras kunskaper och få dem att se möjligheter att stanna kvar efter avslutad utbildning.


http://www.blt.se/jobbet_o_pengarna/deras-jobb-ar-att-skapa-40-jobb-i-nojesindustrin(957453).gm#comments

Kommentarer
Postat av: Ida

wohoo! Jättebra artikel!

2008-11-11 @ 09:17:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0