Vad är en upplevelse?

Jag funderar var gränserna går. Att det faktiskt finns en bransch som kallas för just upplevelseindustri är härligt men var går de gränserna?

På Wikipedia står det så här.


Vilka är skillnaderna mellan att åka bergodalbana och att köra bil på en krokig väg? För mig handlar allt om en känsla som inte kan beskrivas så lätt. Den finns säkert hos oss alla men uppfattas olika. För just upplevelseindustrin här i Sverige har det tagits fram riktlinjer för vad som ingår, för att man ska kunna skilja på branscherna, men för oss alla går såklart gränserna där vi själva tycker att de gör det.

Var går era gränser?

Vinnare utsedd!

Blekinge Upp hade under GCC en egen tävling där man kunde designa sin egen spelkaraktär i det fiktiva spelet Upplevelseindustrin. Nu har vi med mycket möda och stor beslutsångest noggrannt undersökt alla inkomna bidrag och slutligen kommit fram till en vinnare!

Emma Grahn - Digital Bildproduktion 08.

Emma lämnade tyvärr inga kontaktuppgifter, men ta kontakt med någon av oss på Blekinge Upp för att hämta ditt pris!


"Jag ska passionera mig!"

I torsdags var jag på Framtidskväll i Karlskronas konserthus! Thomas Furth (framtidsforskare) var där och pratade bland annat om 40-talisterna som passionärer, eller var det paschornärer...? Tyvärr fick jag aldrig tillfälle att fråga Furth om han såg våra färskaste pensionärer som lata eller drivna av lust...

Men det spelar ingen roll för det som väcktes i mig kom som en blixt från klar himmel, Jag ska i alla fall bli passionär! Och det är snarast möjligt! 
... och när jag tänker efter var nog inte himlen särskilt klar, snarare gråmulen...för en stund tidigare hade jag kommit till insikt i att livet det är ju det som händer just nu, varje dag, varje minut som går, det är Mitt Liv och det är ingen annan än jag själv som ansvarar för att fylla det med innehåll. 

Så nu har jag bestämt mig för att fylla mitt liv med passion! och det första jag kommer göra är att byta ut alla "jag MÅSTE bara göra detta först..." till "Jag VILL bara göra detta först". Alla måsten blir vill, därför att egentligen är måstena redan vill men det känns inte så när jag kallar dem för måsten... Hädanefter vill jag städa för att få ett fräscht hem där jag hittar mina saker, jag vill jobba därför då träffar jag massa underbara människor, jag vill hämta mina systerson på dagis för han gör mig glad, jag vill betala räkningarna därför att jag vill använda tjänsterna, etc... och detta är faktiskt sant alltihopa! Detta är precis vad jag vill och så lite till förståss som jag ska göra så mkt och ofta som jag bara kan! Njuta av solen, äta frukost ute, köra mc, promener, grilla vid klipporna och vara kär... och vad jag längtar till passionen!

/Hanna

 
 

Har du en dröm om att starta eget?

Då är det kanske läge att ta en tripp till NyföretagarCentrum på Drottninggatan 83 i Karlshamn och gå på "Café starta eget".
På Torsdag den 23 april mellan 13.30 - 16.00 får du tips, råd och inspiration om vad det innebär att bli och vara egen företagare. Det berättas om hur NyföretagarCentrum och deras lokala nätverk kan hjälpa dig! Självklart bjuder de på fika

Är du nyfiken på vad det innebär att starta och driva företag, kom till Café Starta Eget den 23 april!

/Mattias
[email protected]


Café "Starta Eget"- För nya och blivande företagare!

Under nyföretagarveckan (Vecka 17, 20-26 april) bjuder NyföretagarCentrum i Olofström till Café Starta Eget - En presentation och information om vilken hjälp du kan få på vägen att "Starta eget företag"!

När?
Tisdagen den 21 april klockan 14.00 - 17.00

Var?
Folkets Hus, lokal "Klockrike"

Läs mer på www.egetforetag.se

/Mattias
[email protected]

"Pirater bakom lås och bom"

Igår fälldes de fyra ansvariga bakom Piratebay, 1 års fängelse och 30 miljoner sek i skadestånd. Frågan är vad detta innebär i praktiken? Juridiska experter anser det vara ett extremt högt belopp, som troligtvis aldrig kommer att kunna betalas... http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2752323.svd  


Vad vill man då uppnå med domen och vad tror man att detta kommer att ha för effekter på fildelning generellt sätt?


Blir gemeneman avskräckt och slutar fildela? eller hittar man kryphål och fortsätter ladda ner från nätet?


Fildelning har pågått under en tillräckligt lång tid för att ha blivit en vana och våra vanor är det absolut svåraste att bryta, därför tror jag att det handlar om en mycket större insats än att  bara stifta en lag. Gå till grunden i varför människor laddar  ner, vad handlar det om egentligen? Kanske är det tillgängligheten... att det är sååå mkt enklare att ladda ner från Piratebay än att köpa från ngn laglig sajt, alternativt gå till affären och handla... kanske är det så att lagen måste kompletteras med en ny relation till konsumenterna, vad vill dem ha och hur vill de ha det? Om man kan mötas någonstans där det känns okej för båda parter, då tror jag att en ny attityd till nedladdning är mkt lättare att få till stånd!


/Hanna

Motgång föder framgång...

Gott jobbat Kaj, kör hårt och lycka till...


http://www.blt.se/nyheter/solvesborg/kaj-trottnade-pa-alla-nej-och-startade-eget-foretag-kaj-lysells-rad(1273626).gm

/ Jonte

Vilka är DINA superkrafter?

En hysterisk aktivitet har bedrivits här på BTH de senaste dagarna, det är nästan så att man har blivit lite matt av all denna kreativitet. Men nu är det igång, tävlingen har börjat och i eftermiddag samt imorgon kan man vara med i Blekinge UPPs egna tävling; designa en spelkaraktär i det fiktiva spelet Upplevelseindustrin.

Vilka är dina superkrafter?

Vad är utmaningen för din spelkaraktär?

Hur ser din karaktär ut?

Vilka är dess styrkor och svagheter?

Vad vill du uppnå?

Vem vill du påverka?



Eller så kan man bara komma och hänga med oss och käka godis från godisträden, det går också bra.

// Lisa

"Doktor som målar"

Jörgen Landehag, barnläkare vid Karlskrona lasarett, inledde i lördags sin konstutställning med vernissage i galleri Färglådan i Karlskrona. Utställningen pågår till den 3 maj och är väl värt sitt besök! Samtliga bilder är målade i akvarell och speglar en gedigen erfarenhet av möten som påverkar...

http://www.blt.se/noje_o_kultur/drabbad-av-att-mala(1264762).gm

/Hanna


STYRKA! TILLTRO! SJÄLVKÄNSLA!

Jag skriver, just nu, i ett anfall av STRYKA, TILLTRO och SJÄLVKÄNSLA. Jag sitter i min skrivarlya i Göteborg, tittar ut över takåsarna. Har just haft en lång chat-diskussion med en av de blivande klienterna i Blekinge UPP, han heter Simon Gustafsson och är en grym formgivare och illustratör. Vi diskuterade hur det känns när man VET vad man vill göra, och man TROR på det också, egentligen, men det kommer att innebära att man måste ta ett kliv ut i något okänt. Man kommer att behöva stå för sina val inför omgivningen, och det enda man behöver från dem är att de också TROR på en. Men om de inte gör det, om de skulle titta på en med den där blicken ni vet: ena ögonbrynet lätt lyftat, och i ögonen står det: Jasså det tror du, lille vän, och hur skulle det gå till har du tänkt dig? Då kan det där modet, den där styrkan, blåsas bort på en sekund.

Nu vill jag säga, till alla er som är på väg att ta det där steget, till alla er som är på vippen att VÅGA PÅBÖRJA RESAN MOT ATT LEVA ER DRÖM:

Jag önskar er STYRKA! TILLTRO! SJÄLVKÄNSLA!

Och till alla er som lyfter det där förödande ögonbrynet, till alla er som sänker styrkan, tilltron och självkänslan hos den som repar mod att våga:

SKÄMS PÅ ER.

Jessica Schiefauer
[email protected]
www.schiefauer.se

"Påskentreprenören"

Enligt tradition firas påsken till minne av Jesus död och uppståndelse, http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk men hur många av oss tänker egentligen på Jesus när vi vräker i oss av den allt överflödiga maten, alkoholen och godiset? Inte jag i alla fall... och hur många av oss som firar påsk är egentligen troende... men vi äter och dricker glatt ändå! Är det okej eller?


Högtider har alltmer börjat handla om konsumtion, än reflektion och för entreprenörer är högtider en guldgruva där man kan kränga det mesta. Men jag tror att människor faktiskt börjar bli rätt trötta och uttråkade på allt detta ätande och saker som ska köpas till ungar som ändå aldrig är nöjda utan gastar efter mer, mer, mer!

Jag tror dock att människor fortfarande är villiga att spendera pengar under påsken (och andra högtider) men trenden visar att människor alltmer söker sig till upplevelser där man själv få vara aktiv i någonting. Så jag har funderat på vad jag skulle vilja sälja och vad jag själv saknar i dagens utbud...  Jag kom på att jag ville bygga en by som efter högtid förändrades till den miljö som människor befann sig i när traditionen hade sitt ursprung. Under påsken skulle det här betyda att man som familj, eller enskild person kunde åka till "Påskbyn", välja karaktär och börja leva som man skulle levt då! På plats får man låna kläder och bostad efter vald karaktär och sedan handlar det om att lösa dagens bestyr under liknande förutsättningar som tidigare generationer. Jag tror att reflektion skulle vara oundvikligt efter en sådan här upplevelse!


Vad skulle ni vilja sälja under påsken? Och vad skulle ni vilja köpa? Kan man sälja vad som helst eller finns det någon gräns för vad som är etiskt och moraliskt försvarbart?


/Hanna


IPRED så här långt...

I fredags var jag och hyrde film. Inte för att det var enda alternativet för att kolla på film men det kändes inte helt bekvämt att ladda hem någon ny film efter att IPRED-lagen började gälla 1 april. Jag är en av alla 80-talister som har vuxit upp när datorn och internet blev något för alla hushåll. Det har självklart satt sin prägel på mitt beteende på Internet. Utifrån detta kom det lite som en chock för mig när jag helt plötsligt inte riktigt kände att jag var bekväm med dessa vanor. Det som förvånade mig ännu mer var att det var väldigt många andra människor som hade valt att ta sig till videobutiken. Det hade varit intressant att få ta del av lite statistik kring detta.

Jag känner förstås till att det finns sätt att kringgå övervakningen men jag, precis som många med mig, har fortfarande inte hunnit sätta oss in i hur detta går till. En tanke som slog mig är att det bara borde dröja några dagar innan Aftonbladet eller någon annan kvällstidning kommer med löpet "Så här kommer du undan IPRED" jag tror inte att detta är slutet eller ens början på slutet av kopieringen som sker med datorer över internet utan jag tror att så fort det kommer information i massmedia så kommer de flesta att fortsätta att ladda hem/ladda upp precis som vanligt.

Och varför kommer det att bli så här? Jo, de lagliga alternativen är fortfarande för dåliga och har inte samma utbud som de olagliga varianterna. För att få allmänheten att gå över till den lagliga varianten krävs helt enkelt en heltäckande service som har allt det som finns i de olagliga nätverken.

Det finns lite att jobba på helt enkelt. Någon som har en idé?

Här har vi en länk om ämnet

Tobias

[email protected]

Livsspindeln

En av häftigaste kvinnorna i utvecklingssverige måste vara Birgitta Granström, säger Livshandboken. Och det är inte utan att jag också blir lite nyfiken! Jag vill ju göra mer av allt jag också! Å jag vill inte heller välja! Kanske dags att leta efter den gemensamma nämnaren?

- Jag hade hysteriskt skrivit på ett nytt utbildningskoncept för en interaktiv utbildning, skapat en ny webbida och undrade vad jag höll på med. Livet var fullt av paradoxer. Det spelade ingen roll om jag ägnade mig åt att bilda nya organisationer, introvert forskande, skrivande, musikskapande eller socialt mingel. Allt var lika roligt och fullt med möjligheter. Jag bestämde mig för att jag inte ville välja. Jag kände på mig att det måste finnas något som gör att jag kunde få göra allt och började jag leta efter en gemensam nämnare i alla paradoxer. Och jag hittade det.

Å så började hennes arbete med att urskilja en Spindel. Utvecklingen av konceptet var en kombination av intution och logiskt tänkande.
- Jag studerade spindeln och upptäckte att den har två stödben vilket i spindelkonceptet blev till 'beeing legs'. Vi behöver hålla oss emetionellt och fysiskt friska för att ha kraft till att jobba med våra livsprojekt, säger Birgitta.

Go å gla påsk på er alla
[email protected]


Statistik

Det är fantastiskt med statistik...

För fjärde året i rad presenterar Svensk Scenkonst resultatet av SOM-institutets undersökning om Scenkonstens publik och dess vanor. Årets undersökning visar bland annat att scenkonstpubliken har stabila vanor, att komedier och musikaler är de mest populära formerna av scenkonst och att publiken värderar en teaterbiljett högre än en biobiljett.

Vad är det man mätt då? Jorå man har undersökt intresset för teater, musikal, balett/dansföreställning och klassisk konsert/opera
Och man har undersökt skillnader mellan män och kvinnor, mellan yngre och äldre, mellan hög- och lågutbildade och dessutom mellan akademiker och arbetare. Precis som man brukar göra i undersökningar.

Vad är då scenkonst? Arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst säger själva att det är svenskans motsvarighet till det engelska uttrycket performing arts, d v s föreställande eller framförande konst. Vilket gör att man i begreppet kan lägga in rätt många fler saker än vad undersökninge mätt. Så det kan ju kännas som att det är en hel del som saknas i undersökningen av Scenkonstens publik. Det kanske inte var ambitionen men kan man ana att  Svensk Scenkonst vill skärma av finkulturen från dess fulare systrar och bröder?

Man säger också att nästan hälften av alla går på teater minst en gång om året och att det är fler än den sammanlagda summan av folk som går på hockey eller fotboll. Wow! Kan det verkligen vara möjligt? Med tanke på hur många divisioner och planer det spelas fotboll på i hela detta avlånga land?

Opera och klassisk balett hamnar i botten när det gäller människors intresse 23 resp 15 % . Oavsett kön, ålder, var i landet man bor eller vilket parti man röstar på, så hamnar de i botten. Kan det vara dags att styra om vissa skattefinansierade medel?

Det man slås av är förhållandet mellan teaterbesökare och vad annat de gör på sin fritid. De som besöker teater tenderar att vara mer aktiva på alla andra områden jämfört med dem som inte går på teater. Med två undantag. De som inte går på teater håller i högre grad på med tips/trav/lotto och de snusar i högre grad. Vad ska man dra för slutsatser av detta?
Mycket riktigt. Senare i rapporten kan vi se att de med högre grad av kulturaktivitet har bättre hälsa ju mer aktiv man är. Å inte bara det - man känner sig också mer nöjd med livet och har en hög tolerans. De e ju gött de!

Svensk scenkonst

[email protected]

Vad är det som inte går?!


Vinteridrotterna håller som bäst på att avslutas med hett kval- och slutspel. Sommaridrotterna har kickoff i dagarna. Vems fel/förtjänst var det att det har gått som det gått eller hur det kommer att gå. Det spekuleras hej vilt i skolor, på arbetsplatser och i glasskön på torget.
Ofta kan man dra paralleller till arbetsmarknaden och eget företagande och projekt. Folk har/har alltid haft/kommer alltid att ha, åsikter om det mesta. Och det är absolut bra och viktigt.
Men det som stör mig är den stora massan som ofta säger: Det går inte, det kommer aldrig fungera!

-Vad är det som inte går, om jag får fråga?! Låt mig i alla fall få försöka innan någon "expert" dömer ut mig på förhand.

Bakom varje lyckat företag sägs det finnas typ en fantasilijon konkurser. Jaha, ok?!
Alla idéer är kanske inte lika bärande. Alla har inte samma förutsättningar. Men jag är övertygad om att med ett bra upplägg, en stark vilja och ett jävlar anamma kommer man fixa det mesta. Att våga sig ut på okänd mark och utmana diverse faror.

Nu tänkte jag försöka lägga in detta för mig premiärinlägg på bloggen. Undrar om det går?!

 

/Jonte

[email protected]


Pixar kommer till Karlskrona

Välkomna på gratis föreläsning på Hyper Island tisdagen den 14:e april kl 15-18. Ziah Fogel, fd Technical Director på Pixar och John Pottebaum, nuvarande Technical  Director på Pixar, kommer till Hyper Island i Karlskrona och föreläser!

Hyper Island ligger i Ångcentralen på Stumholmen, Karlskrona.

Inom ramen för Reaktors MMSS-projekt bjuder vi dig som filmare till denna unika föreläsning. Det finns 70 platser och det är först till kvarn som gäller, mer om arrangemanget och anmälan hittar du här! (pdf) Anmäl dig senast den 8:e april.


Ta chansen! Ses där! /Reaktor Sydost

 
Trailer för Pixars nya film "Up"

Last.fm för alla er som vill sprida er musik

Last.FM är ett av de ställen som alla band och artister borde ha koll på. Genom att registrera vad folk lyssnar på i sina datorer, mobiltelefoner och mp3-spelare gör Last.FM det möjligt att rekommendera ny musik till dig som lyssnare. Vill man bara lyssna på radio med inriktning mot sina favoritband eller efter vilken genre man gillar så är det bara att trycka sig fram til detta.

Det går självklart att ladda upp sin egen musik på sidan och jobbar man hårt kan man kanske t.o.m komma med på någons radio... 

Ladda upp er musik här: Länk

Music think thank om Last.FM


/ Tobias

[email protected]

"Måste jag halka på ett bananskal för att lyckas som egenföretagare"?

Jag har länge funderat på vad det är som gör att vissa människor bara lyckas. Dem går omkring och så plötsligt händer Det, utan förvarning och utan att dem direkt behöver anstränga sig och oftast blir de inte särskilt överväldigade heller... möjligtvis förvånade! Andra människor kämpar och kämpar för att nå sina mål, men ändå kommer de knappt halvvägs. Är det rättvist? Är det orättvist? Eller är det bara ett faktum som man inte kan göra ngt åt?

Under förra veckan anordnade Blekinge UPP en workshop för BTH och på plats fanns fyra helt fantastiska inspiratörer som alla berättade om sin resa som egen företagare. En gemensam nämnare till dessa entreprenörers framgångar var det berömda bananskalet, en tillfällighet som gjorde att de nu driver sin egen verksamhet och faktiskt kan försörja sig på det!

Det är inte svårt att känna avund när man hör deras berättelser. Men det inte heller svårt att känna glädje, bli inspirerad och önska dem all lycka och framgång i världen, när man ser hur deras passion lyser i ögonen, kittlar i magen och får håren på kroppen att resa sig till en hel skog av små mjuka stammar.

Men vad gör jag om jag vill lyckas som egenföretagare, men det finns inga bananskal så långt ögat kan nå?!

Jag har inte svaret på den frågan, men min övertygelse är att det som ser så väldigt enkelt ut utifrån, oftast handlar om mycket, mycket mer! Det handlar om en grund som är byggd av mängder med blod, svett och tårar, passion, drivkraft och vilja! Och när man väl har byggt denna grund är det nog tyvärr ändå inte så enkelt att man bara kan gå och halka runt. Avgörande för en framgångsrik entreprenör tror jag handlar mycket mer om vad man faktiskt gör med tillfälligheterna, än faktumet att man möter dem. För jag tror också att det finns människor som har halkat gång på gång, haft framgången i sin hand men inte sett den, alternativt inte velat ta tillvara på den.


Men, finns det då alls några bananskal att leta efter, eller handlar allting egentligen om att jag måste skapa tillfälligheterna själv?!  




RSS 2.0